Povijest

Krajem 1958. godine osnovan je Stolnoteniski klub u Velikoj Gorici na inicijativu Svete Tepšića i nekolicine entuzijasta (Emila Prahira, Franje Katulića, Ivice Pjelika, Brace Smolkovića i dr.) koji su rekreativno igrali stolni tenis. Dvadesetak godina ranije u mjestu Turopolju odigran je povijesni prijateljski susret Siska i Velike Gorica (5:0). Jedan od sudionika bio je i Sveto Tepšić koji se kasnije iz Siska doselio u Veliku Goricu te osnovao klub, sto predstavlja početak organiziranog igranja stolnogtenisa u našem gradu. Klub se potom pridružuje nogometašima i kuglačima koji zajedno osnivaju Sportsko društvo "Radnik".

Tridesetak godina aktivnost kluba vezana je isključivo za "Stari plac" Radnika u Kolarevoj ulici gdje se u maloj dvorani na galeriji svakodnevno igrao "pingić". Prva generacija koja je stasala pod trenerskom paskom Svete Tepšića bila je: Miro Jandriš, Ivica Malović, Zlatko Prahir, Ivica Kluk, a malo kasnije i Ivan Radočaj. Neumorno trenirajući izdvajaju se Miro Jandriš i Ivan Radočaj koji uz pomoć Zdravka Gredelja a kasnije i uz pomoć Ivice Lekića i Mladena Turuka ostvaruju zapažene rezultate u Zagrebačkom podsavezu SOKAZ te nastupaju i u Hrvatskoj ligi. Kao jedini iz generacije njima se kao treći igrač 1970. prikljućuje i Miljenko Radočaj.

Dolaskom u klub predsjednika Antuna Dijaneževića (zamijenio je bolesnog Tepšića) organizacija kluba diže se na visoku razinu. U klubu ostaju braća Ivan i Miljenko Radočaj i Miro Jandriš, a osniva se i stolnoteniska škola, povećava se interes mladih za stolni tenis u Velikoj Gorici. Na seniorskom prvenstvu Hrvatske. 1976. godine osvojili smo prvenstvo Hrvatske lige. U napornim i neizvjesnim kvalifikacijama u "Vitezu" (BiH) u konkurenciji šestero momčadi iz Hrvatske, BiH i Slovenije plasirali smo se u 2. međurepubličku ligu gdje smo vrlo uspješno igrali sve do 1989. godine. U međuvremenu preseljenjem iz "Starog placa" Radnika u osnovnu školu Eugena Kumičića uoći "Univerzijade 1987." osnivamo masovnu stolnotenisku školu, iz koje već za nekoliko godina izlaze kadeti koji imaju izvanredne rezultate, a 1986. juniori postaju doprvaci Hrvatske, odmah iza Zadra (Primorac, Karlović, Radanović). Kao treneri, od 1976. godine, Miljenko, a narocito Ivan Radočaj odgojili su više generacija igrača i igračica. Generacija Davor Belužić, Dražen i Zoran Vernić, Miroslav Taboršak i Krunoslav Markan i sada su nosioci u igračkom i kadrovskom smislu, a Marko Habijanec iz te generacija poslije uspješne igračke karijere (juniorski prvak pojedinačno, momčadski seniorski prvak Hrvatske) postaje 2006. godine prvi profesionalni trener u povijesti Kluba. Uz pomoc Ivana Radočaja trenutno u Klubu trenira 50-tak mladih koji već pokazuju zavidnu kvalitetu uz stalni napredak.

Posebno možemo izdvojiti i dvoje mladih koji su svoje prve korake naučili u Velikoj Gorici, a kasnije su postali višestruki reprezentativci i osvajaći europskih odličja i sudionici Olimpijade. To je olimpijka Andrea Bakula, viceprvakinja Europe ekipno, juniorska i seniorska prvakinja Hrvatske pojedinačno i ekipno, a trenutno je u prvom sastavu ženske reprezentacije Hrvatske.

Drugi izdanak velikogoričke stolnoteniske škole je brončani kadet Europe i srebni junior Europe u paru, kadetski juniorski i seniorski reprezentativac i prvak Hrvatske Tomislav Japec.

Godine 2000. formirana je ženska ekipa koja se do 2007. natjecala u 2. Hrvatskoj ligi, a 2005. godine bila je na pragu prve lige. Za ekipu su igrale: Mirjana Lučić, Martina Červeni i sestre Lucija i Magdalena Bašić. Zbog nedostatka termina u dvorani i slabe financijske potpore igračice su otisle u druge klubove ili prestale igrati. U novoupisanoj ženskoj populaciji mladeži trenutno imamo darovitih djevojčica koje će za koju godinu ponovo nastaviti započeti projekt ženskog stolnog
tenisa. Od momčadskih uspjeha možemo spomenuti da smo uz nogometaše Radnika prvi prvoligaši iz Velike Gorice, te da smo u 17 godina četiri puta igrali play-off s četiri najbolje ekipe u 1. hrvatskoj ligi.

Organizirali smo desetke tumira i prvenstava, od regionalne razine do prvenstava Hrvatske, te susret Europske lige Hrvatska - Česka 1993. godine, a sudjelovali smo kao klub u Europskom kupu Nancy Evans (1992. - Montepellier, 1993. - Atena). Ta putovanja ostvarili smo uz svestranu pomoć komunalnog poduzeca "Velkom" Velika Gorica za vrijeme uprave kluba na čelu sa Cvitkom Teskerom. U proteklih 50 godina postojanja uglavnom smo se oslanjali na vlastite igrače, stvorene dugogodišnjim odgojnim radom naših trenera, a ako uspijemo posložiti sve preduvjete za uspješan napredak naših mladih igrača (dvoranu, organizaciju, sponzore) možemo se nadati da ubuduće najtalentiraniji velikogorički stolnotenisaći neće odlaziti u druge klubove, nego svoju karijeru vezati uz Veliku Goricu kao sredinu u kojoj mogu postizati vrhunske rezultate. U sezoni 2009/2010 muška momčad natjeće se u 2. hrvatskoj ligi gdje zauzima drugo mjesto. Posebno smo ponosni što je nas član, Igor Pejak, sportaš sa invaliditetom 7. kategorije osvojio Juniorsko prvenstvo Hrvatske tri puta za redom (2006.,2007.,2008.), te što je perspektivni sportaš Hrvatskog paraolimpijskog odbora, a uz to je od 2008. godine upisan na prvu godinu Ekonomskog fakulteta u Zagrebu. Uoći svečane sjednice u povodu 50. obljetnice Kluba, 28. 12.2008, odigran je ekshibicijski susret reprezentacije Hrvatske (Tošić, Gačina, Zubčić - najjaći sastav osim Zorana Primorca) protiv prvotimca Velike Gorice - Stanfara, Miroslava Taboršaka, te Tomislava Japeca i Marka Habijanca, najuspješnijih reprezentativaca poniklih u Velikoj Gorici. U modificiranoj skračenoj verziji stolnoteniskog susreta Velikogoričani su pobijedili 2:1 u partijama. Preko stotinu gledalaca prisustvovalo je spektakularnoj ekshibiciji uz suđenje vrhunskih sudaca Hrvatske. Slavlje se nastavilo na svečanoj sjednici uz dodjelu nagrada pojedincima za dugogodišnji rad u klubu. Plaketama za životno djelo nagrađeni su: Svetozar Tepšić (posmrtno), Antun Dijanežević (posmrtno), Miroslav Jandriš (posmrtno), Ivan Radočaj i Miljenko Radočaj. Plaketama i priznanjima za iznimne sportske rezultate nagrađeni su: Davor Belužić, Miroslav Taboršak, Dražen Vernić, Zoran Vernić i Krunoslav Markan. Plaketama i priznanjima za najuspješnije velikogoričke stolnotenisače i stolnotenisačice, hrvatske reprezentativce, nagradeni su: Andrea Bakula, Tomislav Japec i Marko Habijanec. Zahvalom za doprinos u radu Kluba nagrađeno je 30 najzaslužnijih pojedinaca iz svih generacija kluba. Zahvalom za doprinos u radu Kluba za ustanove i sponzore nagradeni su: Grad Velika Gorica, Zagrebačka županija, Zajednica športskih udruga Grada Velike Gorice, Hrvatski stolnoteniski savez, Stanfar, Centar za vozila, Solidum - Žuzić , Horfam i drugi. Za iznimne sportske rezultate, dugogodišnju predanost Klubu i marljiv rad u odgoju igrača, Ivo Radočaj je 2008. dobitnik nagrade ZŠU Grada Velike Gorice za životno djelo.

Stolnoteniski klub Velika Gorica - Stanfar dobitnik je i nagrade Grada Velike Gorice s likom Franje Lučića za 2008. godinu za iznimna sportska dostignuća u ovih 50 godina rada, kao jedini sportski klub do sada, što nam je izuzetan motiv za još uspješnije rezultate u daljnjem radu, na radost svih simpatizera, članova kluba, roditelja, sponzora i sredine u kojoj djelujemo.

Galerija